Veel gestelde vragen over Cholesterol, Glucose en MultiCheck™:
1. Vervangt MultiCheck de diagnose van een arts?
Met MultiCheck® kunt u thuis zeker en betrouwbaar testen of uw cholesterol of glucose is verhoogd. MultiCheck vervangt echter niet de diagnose door een arts. Bij een te hoge glucose en/of cholesterol waarde dient u contact op te nemen met uw arts om na de diagnose de verdere voortgang te bespreken. Hij of zij zal dan samen met u de mogelijkheden doornemen om uw cholesterol te verlagen. Ook kunt u door aanpassingen in uw levensstijl de kans op Diabetes type 1 verkleinen. Overigens wordt Multicheck™ ook ingezet bij praktijken en diëtisten.
2. Hoe betrouwbaar is MultiCheck?
MultiCheck is erg betrouwbaar. De test is vergeleken met gangbare methoden om het cholesterol en glucose te meten via tal van klinische studies. Vergeleken met automatische analyze meetapparatuur vertoont MultiCheck slechts een afwijking van gemiddeld 3%. Dit is zelfs lager dan de meeste gangbare glucosemeters beschikbaar.
3. Wat is het voordeel van MultiCheck ten opzichte van een bepaling in het lab?
Om te beginnen is MultiCheck uit te voeren op een moment dat het u het beste uitkomt. De test is vrijwel pijnloos (zeer dunne naald in meegeleverde lancet) en net zo betrouwbaar als een test in het laboratorium. De uitslag is ook vergelijkbaar. De testen en meter zijn gekalibreerd op plasma. De gemeten waarde is dus direct vergelijkbaar met een bepaling in een laboratorium. Bovendien kunt u via het geheugen (plaats de codestrip in de meter en druk op M) het gemiddelde bekijken over de metingen van de afgelopen 4 weken. Dit is een betrouwbaar beeld van uw cholesterol aangezien het cholesterol gehalte fluctueert. Een enkele bepaling is lang niet zo betrouwbaar als een gemiddelde over bijvoorbeeld 4 weken waarin u zich op verschillende tijdstippen heeft gecontroleerd.
4. Ik meet een hoog cholesterol of glucosewaarde. Moet ik mij zorgen maken?
Neem de test en de bijsluiter mee naar uw huisarts en bespreek het resultaat van de test. Een hoog cholesterol kan risico's met zich meebrengen. Evenzo bij een verhoogde glucose. Bij een verhoogd cholesterol kunt u uw arts verzoeken om ook een triglyceriden bepaling te laten doen. De medische consensus over het belang hiervan bij hart en vaatziekten is echter wel veranderd de afgelopen periode. Het totaal cholesterol blijkt een juiste graadmeter te zijn voor een verhoogd risico op latere hart en/of vaatziekten.
5. Waarom is MultiCheck beter dan andere meters?
MultiCheck wordt in meer dan 70 landen gebruikt door professionals en consumenten. De meter kent een hoge betrouwbaarheid. Belangrijkste pluspunt is natuurlijk dat u met slechts één meter zowel uw cholesterol als uw glucose kunt bepalen. Daarnaast zijn de kosten per meting veel lager dan bij een aparte meter en strips voor een cholesterol en glucose bepaling.
6. Hoe snel is de meter?
De meter is zeer eenvoudig in gebruik en snel. Na toedienen van een kleine bloeddruppel heeft u na 10 seconden uw glucosegehalte en na 150 seconden uw totaal cholesterol.
7. Waar kan ik Multicheck kopen?
Kijk voor de verkooppunten in het menu aan de linkerkant.
8. Waar kan ik informatie inwinnen over cholesterol verlagende middelen?
Verschillende aanbieders (gezondheidswinkels, reform huizen en internet winkels) kunnen u informeren over cholesterol verlagende middelen. Plantensterolen bijvoorbeeld kunnen uw totaal cholesterol helpen verlagen. Gebruikt u al cholesterol verlagende medicijnen, dan dient u het gebruik van producten welke plantensterolen bevatten te bespreken met uw arts!
9. Moet ik nuchter zijn om de test goed uit te kunnen voeren?
Voor het meten van uw glucose waarde dient u nuchter te zijn. De aanbeveling om uw cholesterol te bepalen, waarbij u enkele uren van tevoren niets heeft gegeten, is echter achterhaald. Recente onderzoeken tonen aan dat het juist betrouwbaarder is om te meten nadat u heeft gegeten.Cholesterol bepalen, nuchter of niet?
10. Is de meter makkelijk in gebruik?
MultiCheck is een CE gekeurde meter. De meter start automatisch op, slaat gemeten waarden (tot 1000) direct op in het geheugen en is erg makkelijk in het gebruik.
11. De meting van cholesterol start niet, is de meter defect?
Nee. Indien de meter niet start na het toedienen van bloed voor een cholesterol bepaling, dan is er te weinig bloed toegevoegd aan de teststrip. Voor een juiste bepaling dient u de prikpen op diepte 4/5 te zetten om op die manier voldoende bloed te verkrijgen voor een juiste meting. Kijk hiervoor ook onder het kopje: Verkorte handleiding in het menu links. Daarin staan ook tips om de meting juist te laten verlopen.
12. Ik meet een (te) laag cholesterol naar mijn idee, hoe kan dat?
Als u zich niet goed houd aan de voorschriften kan dat voorkomen. Het is van groot belang om de te prikken plek/vinger goed van bloed te voorzien voordat u prikt door uw handen te wassen met warm water en goed te masseren. Stel de prikpen in op prikdiepte 5, veeg de eerste bloeddruppel af met een schone tissue en gebruik de 2e bloeddruppel. Doet u dit niet en moet u nadat u geprikt hebt uw vinger (hard) masseren om dan pas voldoende bloed te krijgen, dan voegt u wondvocht toe aan de test en zal de meter een (te) lage waarde weergeven. Daarnaast dient u voor een goede bepaling uw cholesterol liefst meerdere keren te meten op verschillende dagen en tijdstippen en vervolgens het gemiddelde te nemen. De meter kan dat overigens automatisch voor u uitrekenen (bijvoorbeeld het gemiddelde over de laatste 4 weken). Deze waarde is dan uw echte cholesterol waarde en komt daarmee overeen met een meting in een priklab.
13. Wat zijn gezonde cholesterolwaarden?
Totale cholesterol (in mmol per liter bloed)
- lager dan 5: uitstekend
- tussen 5-6: u dient voorzichtig te zijn met eet- en leef-gewoontes
- hoger dan 6: te hoog, neem contact op met uw huisarts
In België/Duitsland wordt het cholesterolgehalte uitgedrukt in mg/dl.
Totale cholesterol (in milligram per deciliter bloed)
- lager dan 200: uitstekend
- tussen de 200-240: u dient voorzichtig te zijn met eet- en leef-gewoontes
- hoger dan 240: te hoog, neem contact op met uw huisarts
14. Wat zijn eigenlijk goede of slechte glucose waarden?
Wat zijn de streefwaarden voor de bloedsuikerspiegel?
|
Goed |
Aanvaardbaar |
Slecht |
Nuchter |
4 tot 7* |
7 tot 8* |
boven 8* |
2 uur na de maaltijd |
onder 9* |
9 tot 10* |
boven 10* |
Voor het slapen gaan | 6 tot 8* | 8 tot 9 * | boven 9* |
* in mmol/l